Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2014 00:10 - Има нещо гнило в българското образование.
Автор: elenadyakova Категория: Други   
Прочетен: 4816 Коментари: 9 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Има нещо гнило в българската образователна система.

За пореден път си го помислям, когато попадам на “новината” как ученичка нахлупила кош за боклук върху главата на учителка и дори записала деянието с телефона си и после качила клипчето в интернет. От историята в медиите не се разбира каква точно е вината на учителката, защото всичко е преразказ по думите на трети лица, но става ясно, че учениците масово нямат необходимото уважение към учителите и дори директорката опитва да неглижира случилото се. Не приемам търсенето на оправдания защо ученичката е направила така. Няма да приема и ако тази деветокласничка продължи след случилото се без да получи адекватно наказание. Факт е, че с подобно действие тя е уронила престижа не само на един човек, а и на учителите като цяло, че и на всичко отгоре се гордее дотолкова с това дотолкова, че се е похвалила чрез сниманото клипче. Утре някой друг може да реши да нахлупи някое боклукчийско кошче върху главата на друг учител, щом е безнаказано. Ако учителката действително има някаква вина, редно е да се процедира по вътрешните правила на училището, а не да се правят публични циркове. Спомям си, когато стана известна пияната учителка, танцувала и припявала в час Gangnam style, изпитах към нея чисто човешко съжаление, но все пак и си помислих, че тази учителка няма място в системата.

 

 

Учителите трябва да имат необходимия авторитет пред учениците и да им вдъхват респект, защото в тази възраст децата наистина имат нужда от модели за подражание, да им бъде показано какво е редно и какво - не. Не може ученик безнаказано да подронва авторитета на учител, както и не бива да се оставят в системата учители, които подронват с действията си своя собствен авторитет, защото това се отразява върху възприятията на учениците за учителското съсловие като цяло.





Гласувай:
12


Вълнообразно


1. injir - Че само в образованието ли, , има ...
17.02.2014 08:49
Че само в образованието ли ,,има нещо гнило,,?
цитирай
2. ka4ak - Елена,това е пример за разпада,на всичко Българско и родно!:(((
17.02.2014 09:59
"Унищожаването,на моралните ценности ,традиции и родова памет ,е дирeктна заплаха за Националната сигурност на България!",това е заглавието на Отвореното ми писмо от преди 2 години,а продължаващото очевадно неспазване на Конституцията,не може да не роди анархия!!!:(((
цитирай
3. truthful - Гнило не, а умишлено разрушавано е образованието в България!
17.02.2014 11:22
Гнилотата в българкото образование дойде от управляващите вече 25 години. Те смениха образователната система от германския към американския модел на образование - с тестове, който НЕ ПРЕДРАЗПОЛАГА КЪМ УЧЕНЕ, а е на принципа "тука има, тука нема". Премахнаха се различните видове училища и всичко стана ГИМНАЗИИ. И се стигна до небивалицата ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ!?!? Така учениците вече учат в гимназии!?!? без наличие на СПТУ, Техникуми, ПТУ - и са вече НА ЕДИН КАНТАР. Учиш, не учиш - ти си в ГИМНАЗИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Промениха се учебните програми, но не към добро, а към по-зле. Премахнаха се стари и известни писатели и поети от предмета БЕЛ и се въведоха нови никому не известни такива, учебниците са пълни с безумия, а малките в първи клас азбуката я учат не последователно!?!, а отделно гласни, съгласни, звучни, безвучни и т.н. И от тук тези деца на 7 години за тях това е ГОЛЯМ КАМЪК, те не могат да го носят, колкото и умни да са. И за това в 9 клас има деца, които не знаят азбуката и не могат да я кажат цялата! Има случаи да не могат да четат и пишат, но ЗАВЪРШВАТ 12 КЛАС !!!!!, защото нали трябва да остане бройката и класа да не са разпадне!
Какво образование е когато се иска учениците да преминават с ДВОЙКИ И ДА НЕ ПОВТАРЯТ КЛАСА? Нормално или гнило? Не, гнило, А УМИШЛЕНО РАЗРУШАВАНО! УМИШЛЕНО! Защо да питаме? Защо?
PS. А още по-малките в детските градини -ако се забележи какъв писък и крясъци имат тези деца!? Като луди са и никой никаква забележка не им прави от учителите, някои от тях едвам говорят, но пищят та се късат! Е, понататък как да станат човеци и да не слагат кошчето на главата на учителката си, или да и викат ...ко ....злива? Как? Те нямат ОСНОВА, на която да стъпят. И всяко следващо стъпало е ОГРОМНО, те като млади го изкачват физически, но не и умствено и учат отгоре, ден да мине, друг да доде. И няма какво да се учудваме, че нямали логическо мислене, как да го имат като ТОВА Е ЦЕЛТА, ДА ГО НЯМАТ!
цитирай
4. christotamarin - Поне два неща действат подтискащо..
17.02.2014 14:28
Няма да разглеждам учебните програми, да ги оставим в ръцете на специалистите.

Системата с формализираните тестове не са лошо нещо. Както те, така и външното оценяване повишават равнището на обективност.

Първият проблем е феминизацията, преобладаването на жените сред учителите. Тази диспропорция има лоши последствия. Тя, разбира се, се дължи на ниското заплащане. Жените и мъжете сред учителите, особено в гимназията, трябва да са по равно.

Вторият проблем е демографският. Преобладават единствените деца, до безсрамие разглезени още в семейството.

И двата най-важни проблема, както виждате, не са проблеми на образователната система, а на болното ни общество.

В заключение: и пари няма, и деца няма, и пари няма, и деца няма. Зациклянето не е случайно. Изпадането ни в блатото на безпаричието и демографската криза не е нарочно, не е планирано, но си е закономерно.
цитирай
5. ka4ak - От всички институции,които получиха писмото,това е единствения отговор!!!:(((
17.02.2014 15:34
" 16.03.2012 21:48 - Тъй като едното от писмата,бе до комисията която работи закона за държавния служител,бях поръчал на куриерската служба,да я уведомят!
Предполагам,че не са написали :
До парламентарната комисия по бюджет и финанси
а може би:
До законодателната комисия
и за това получих следния отговор:
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
НАРОДНО СЪБРАНИЕ
N ПГ-2194-Б-38
София,14.03.2012г.
/Моля,цитирайте при отговор/
Уважаеми господин Качаклиев,
По повод Вашето отвоено писмо Ви уведомяваме,че в
Народното събрание няма Законодателна комисия.Съгласно чл.87 от
Конституцията на Република България право на законодателна
инициатива имат всеки народен представител и Министерския съвет.
Постоянните парламентарни комисии само подпомагат Народното
събрание при обсъждането и приемането на вече внесените
законопроекти.
Гражданите могат да предоставят своите предложения за
усъвършенстване на действащото законодателство на народен
представител от техния избирателен район или на съответните ресорни
министри.

НАЧАЛНИК НА КАБИНЕТА
НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ:подпис
ЕВГЕНИЯ ИЛИЕВА

Благодарен съм,за бързия отговор!

Постинг: Успешна седмица приятели!Ще проверя,какво Ги смущава в моето Отворено писмо и ужким,се чете,а не се разбира,което си е притеснително,след като се прави и закон
Автор на постинга: ka4ak "

между другото и Учителите са Държавни служители!!!:)))
Поне тях,не би трябвало да ги запрудни,ръкописната Молба, за постъпване,на ДЪРЖАВНА РАБОТА!!!:)))
цитирай
6. spenova - Има, и още как
17.02.2014 16:40
Образованието ни е пълен батак. Измислени програми, които изобщо не са съобразени с развитието на децата. Не знам кой ги мисли, още повече не знам кой и с какъв акъл ги одобрява. Дори си мисля, че нашите министри няма да са в състояние да отговорят на въпросите - по български език например. Заливат ни абсурдни учебници, от не знам кои си издателства. Нямам думи!!! А учителите са без всякакъв авторитет. Дадоха много права на учениците, но забравиха уравнението, че срещу всяко право стои задължение! То между другото е валидно за целия ни живот.
цитирай
7. minevv - da
17.02.2014 16:54
ми казвал съм го - физически наказания за децата, парични за родителите + затвор
и по-високи заплати на учителите....
цитирай
8. feq - Гнило е и вече "ражда" гнили плодове :(
17.02.2014 19:49
Силно се надявам в новия правилник за Народната просвета да има промени относно дисциплината в училище.
Нека отново се върне оценка "Поведение", която да се вписва като срочна и годишна.
Нека да се налагат глоби на родителите, когато децата им НЕ посещават училище, поради това, че използват фалшиви медицински бележки!!!???
Нека добрите ученици се поощряват със стипендии (не само за отличен успех или социални помощи, но и за примерно поведение)
В училищата да се поставят заглушители с цел да НЕ се използват мобилните телефони по време на час.
...
Трябват спешни мерки в образователната система!
Училището се е превърнало в място за забавление, учителите са притискани за високи оценки от директорите. Така се получава един висок "надут" успех - нереален, който моментално ни поставя на опашките по неграмотност:( Учениците "носят" пари за училището, а учителите... има много безработни колеги...
това е най-болната ми тема, защото съм в системата...
цитирай
9. vania23 - Гнило е много слабо казано.
18.02.2014 18:47
Не мога да измисля достатъчно силна дума.
Толкова много проблеми има, че за кой по напред да пишеш и страшното е, че докато ги изброяваш, съзнаваш, че няма смисъл да го правиш, защото само ще се натовариш, а нещата ще продължат да се влошават.
Все пак да кажа като родител на ученик и студентка проблемите, от които най ме боли.
Системата в най-добрия случай ражда бележкари - това са умни, съзнателни дечица, които си научават, за да минат теста и след една седмица гъбата е минала през главиците им и те не помнят нищо. Това не е образование, което ражда образовани хора - хора, с широка и богата обща култура, с логична и бърза мисъл, които умеят да разсъждават и анализират. Разбира се, в масовия случай създава пълни неграмотници, защото зубрачите са единици.
Висшето ни образование пък е в такъв невероятен срив, че... има ли смисъл въобще да говоря... Приемат с тройки заради бройките, които иначе не могат да запълнят. Учат отвлечени теории и, разбира се, накрая излизат български безработни, или нископлатени сервитьори, бармани и миячи в чужбина. Това е ... е, няма достатъчно силна дума!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenadyakova
Категория: Забавление
Прочетен: 42032
Постинги: 8
Коментари: 26
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930